De Fijne Werkhond

hondenschool

Zweetwerktraining

Wat is zweetwerk?

Het speurwerk van een (jacht)hond naar gevlucht, verwond of dood wild wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een jagersterm voor bloed. Het zweetspoor bestaat echter niet alleen uit de geur van het bloed. Het bestaat onder andere ook uit de geur van angst, en een speciale karakteristieke geur die wild via de zweetkliertjes vrijmaakt. Daarnaast wordt door de pootafdruk van het wild de vegetatie verstoord. Hier komen bacteriën uit de omgeving op af. De groei van deze bacteriën zorgt voor afbraak van plantendelen. De gassen die hierdoor ontstaan, zijn voor de hond zeer goed te ruiken.

 

Waarom zweetwerk?

Grote hoefdieren (ree, hert, damhert, wild zwijn, moeflon) kunnen verwond raken door een aanrijding of een niet goed geplaatst schot door een jager. Een gewond dier vlucht de dekking in. Als er niets aan gedaan wordt, zal het gewonde dier zich in die dekking schuil houden en een langzame dood sterven.

Op zo'n moment wordt een team van voorjager met hond ingezet die zich hebben gespecialiseerd in het zweetwerk. Zij zijn getraind om gewonde grote hoefdieren op te sporen. Het heeft de voorkeur dat tijdens de nazoek een jager meegaat om het eenmaal aangetroffen dier uit zijn lijden te verlossen en direct te ontweiden. De voorjager kan zich dan volledig richten op het spoor zelf en de veiligheid van hemzelf en de hond.

Bron: Honden op het spoor

Voor meer info: www.hondenophetspoor.nl