De Fijne Werkhond

hondenschool

Zweetwerktraining

Wat is zweetwerk?

Het speurwerk van een (jacht)hond naar gevlucht, verwond of dood wild wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een jagersterm voor bloed. Het zweetspoor bestaat echter niet alleen uit de geur van bloed. Het bestaat onder andere uit de geur van angst, en een speciale karakteristieke geur die wild via de zweetkliertjes vrijmaakt. Daarnaast wordt door de pootafdruk van wild de vegetatie verstoord. Hier komen bacteriën uit de omgeving op af. De groei van deze bacteriën zorgt voor afbraak van plantendelen. De gassen die hierdoor ontstaan, zijn voor de hond zeer goed te ruiken. 


Waarom zweetwerk?

Grote hoefdieren (ree, hert, damhert, wild zwijn, moeflon) kunnen verwond raken door een aanrijding of een niet goed geplaatst schot door een jager. Een gewond dier vlucht de dekking in. Als er niets aan gedaan wordt, zal het gewonde dier zich in die dekking schuil houden en een langzame dood sterven.

Op zo'n moment wordt een team van voorjager met hond ingezet die zich hebben gespecialiseerd in het zweetwerk. Zij zijn getraind om gewonde grote hoefdieren op te sporen. Het heeft de voorkeur dat tijdens de nazoek een jager meegaat om het eenmaal aangetroffen dier uit zijn lijden te verlossen en direct te ontweiden. De voorjager kan zich dan volledig richten op het spoor zelf en de veiligheid van hemzelf en de hond.


Zweetwerktraining

Bij Honden op het spoor ben ik als gastinstructeur werkzaam en verzorg ik cursussen zweetwerktraining. 


De basistrainingen starten jaarlijks in september en bestaat uit 10 lessen waarin onderstaande aspecten van het zweetwerk worden behandeld:

  • Wanneer een nazoek?
  • Letselherkenning.
  • Herkenning diverse wondbedden.
  • Ritueel voorafgaand aan de nazoek.
  • Appel tijdens de nazoek.
  • Het lopen van sporen opbouwend tot een lengte van ongeveer 500 meter, waarbij het spoor al enige tijd daarvoor is uitgelegd.
  • Het leren “lezen” van je hond wanneer deze een spoor uitwerkt.


In het voorjaar starten jaarlijks de gevorderden trainingen. Bij de gevorderden gaan we verder met het geleerde in de basistraining en gaan we langzamerhand over op sporen die uiteindelijk meer dan 600 meter zijn, door greppels en dichte vegetatie gaan en tot 24 uur voor aanvang van de nazoek gelegd zijn. Daarnaast leer je werken met verwijzingen, wordt schotvastheid getest en wordt ook een spoor uitgezet met enkel hoefafdrukken.  

Voor meer info: www.hondenophetspoor.nl